05-03-2019
Alles over oorzaken en gevolgen van letselschade en dat wat wij voor u kunnen doen op dit vlak.
» Lees verder

26-10-2015
Kindergebonden budget
» Lees verder

13-10-2015
Ontslag AOW-gerechtigde
» Lees verder

Meer nieuws

Schade door dieren
 

Als u bent gebeten door de hond van een ander of op een andere manier letsel door een dier hebt opgelopen, dan kunt u de eigenaar aansprakelijk stellen voor de geleden schade.

 

De eigenaar is risicoaansprakelijk voor de schade die het dier aanricht. Risicoaansprakelijkheid is een vorm van aansprakelijkheid die niet gebaseerd is op schuld of verwijtbaarheid, maar op een bepaalde rol, hoedanigheid of kwaliteit. Het houdt in dat men aansprakelijk is voor de schade die een ander lijdt, zonder dat sprake is van schuld of verwijt. Het simpele feit dat men eigenaar, bezitter of houder is van een dier zorgt voor aansprakelijkheid. Is de eigenaar, bezitter of houder van het dier jonger dan 14 jaar dan komt de aansprakelijkheid voor dieren bij de ouders of voogd te liggen.

 

Belangrijk bij aansprakelijkheid voor dieren is dat de schade moet zijn aangericht door de eigen activiteit van het dier. Wanneer een dier door mensen wordt opgehitst dan is er geen sprake meer van een eigen activiteit van het dier, maar wordt het dier gebruikt als middel. Wanneer iemand op commando een dier schade laat veroorzaken dan is er geen sprake meer van risicoaansprakelijkheid, maar van een onrechtmatige daad. De persoon is dan aansprakelijk voor de eigen gedraging en niet voor die van het dier. Aansprakelijkheid voor dieren is alleen aan de orde wanneer dieren gehouden worden of in het bezit zijn van mensen. Het is dus van belang om goed te controleren of het dier dat schade heeft veroorzaakt een officiële eigenaar heeft.

 

Wilt u meer informatie en/of een gratis juridisch advies, neem dan contact op met Dé Rechtsbeschermer via tel.:  026-4426571 of laat uw gegevens achter op het contactformulier.